maslinovo-ulje-zdravije-za-organizam

Zašto je maslinovo ulje zdravije za organizam?

Osim što nas maslina hrani ona je univerzalni simbol mira, obilja, vječnosti i zdravlja.

Velika primjena masline u prehrani i njena simbolika pobjede i mira govori o važnosti koju ova biljka ima u ljudskoj povijesti. Nutritivne vrijednosti i ljekovitost maslinovog ulja davno je prepoznata i iskorištena u kulinarstvu. Mnogi pozitivni učinci maslinovog ulja na organizam čine ovu mediteransku biljku neizostavnim djelom zdrave prehrane.

Zašto je maslinovo ulje zdravo i koji je njegov sastav koji je toliko važan za naš organizam?

Nutritivni profil masline pokazuje nisku kaloričnost, a u isto su vrijeme bogatstvo željezom i bakrom, uz značajne količine vitamina E i fitokemikalija koje doprinose zaštiti cjelokupnog organizma. Obično kod maslina većina nas razlikuje samo zelene i crne masline, ali koja je točno razlika? Zelene masline beru se u principu prije nego su potpuno zrele i zato sadrže više polifenola, dok se crne beru zrele pa sadrže više ulja.

Masline sadrže visoku razinu masti, a većina se odnosi na monozasićenu oleinsku masnu kiselinu koja je povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Od raznih fitokemikalija koje sadrži maslina najpoznatiji je učinak oleuropeina kojeg karakterizira snažno antioksidativno djelovanje. Fitokemikalije u maslinama općenito povezujemo sa zaštitom organizma od raka te veću apsorpciju kalcija u kostima. Osim toga, maslinovo ulje, posebno djevičansko i ekstra djevičansko, dobiveno hladnim prešanjem koristi se i u kozmetičke svrhe jer čini kosu sjajnom i zdravom, a kožu mekom i prekrasnom.
Posebna primjerna maslina je u kulinarstvu i to u obliku maslinovog ulja. Iako se često spominje kako se na maslinovom ulju ne bi trebalo pržiti to nije istina. Maslinovo ulje kao jednu od glavnih prednosti u odnosu na ostala ulja ima stabilnost pri visokim temperaturama. Tijekom prženja formira se kora koja sprječava upijanje ulja u namirnice koje zapravo ovako zadržavaju svoje aktivne tvari. Na sobnoj temperaturi maslinovo ulje topi se iz hrane pa ona ostaje zdravija i manje masna nego kod ostalih ulja. Uporabom maslinovog ulja poboljšava se probava, štitimo se od gastritisa i nastanka žučnih kamenaca.

Bez obzira na način unosa maslinovog ulja ono predstavlja brojne pozitivne učinke na organizam. Iako se razvojem tehnologije svakodnevno otkrivaju utjecaji prehrane na zdravlje, maslina ostaje prirodan način zaštite organizma.

Povratak na Blog