maslinovo-ulje-za-kosu

Zašto je maslinovo ulje dobro za kosu i kožu?

Maslina je kao majka jer nesebično daje čak i onda kada je godinama zapostavljena.narodna izreka

Ljekovitost ploda maslina i posebno maslinovog ulja, poznata je od davnina i od tada predstavlja prirodan način brige o zdravlju. Maslinovo ulje dobiva se postupkom mljevenja (gnječenja) i prešanja zrelih plodova masline, a najkvalitetnija ulja dobivaju se hladnim prešanjem. Na taj se način zadržavaju sva svojstva biljke bez dodataka i iskorištava se maksimalno od onoga što priroda nudi. Ljekovitost maslinovog ulja prvenstveno je produkt sastava u kojem najveći dio ulja (više od 95%) čine masne kiseline od kojih je najzastupljenija monozasićena oleinska kiselina (65-85%). Osim što ga takav sastav čini ljekovitim, maslinovo ulje zbog toga je i najstabilnije pa je odlična namirnica u kulinarstvu.

Osim što naše tijelo najviše voli kada se o njemu brinemo prirodnim putem, prirodni sastojci najbolje utječu i na izgled. Tako se maslinovo ulje od davnina koristi za sjajnu kosu i mekanu i prekrasnu kožu.

KOSA
 • Zbog svog posebnog sastava maslinovo ulje jača kosu, oživljava tjeme te sprječava pojavu peruti
 • Osim toga potiče cirkulaciju vlasišta te tako povoljno djeluje na rast kose i smanjuje njeno opadanje
 • Pomaže kod suhe, ali i kod masne kose. Iako se čini čudno jer je samo ulje masno, ali blagotvorno djeluje na tjeme na način da ga umiruje i pomaže u regulaciji masnoće
 • Kosi daje poseban sjaj, a preporučuju se potpuno prirodna djevičanska ili ekstra djevičanska maslinova ulja
 • Prirodna maska za kosu: pomiješajte jedno jaje, žlicu maslinovog ulja, pola žlice limunovog soka i čaj od koprive. Nanesite na kosu, omotajte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta kako bi vitamini i hranjive tvari došle do tjemena. Isperite masku već nakon ispiranja može se primijeniti pozitivno djelovanje i sjajnija kosa.
KOŽA
 • U doba kada postoji toliko varijanti anti-age krema i tretmana za njegu kože, zaboravljamo na prirodne preparate koji su najbolji za našu kožu
 • Iako se za ljekovitost maslinovog ulja i njegov učinak na zdravlje kože zna od davnina, nedavno je i znanost to potvrdila. Japanski znanstvenici otkrili su da primjena maslinovog ulja nakon sunčanja drastično smanjuje rizik od razvoja tumora. Do toga dolazi zbog bogatog sastava antioksidansa koji ublažavaju efekt koji UV zrake imaju na naše stanice
 • Iako nam ne pomaže trenutno jer ne hladi kao proizvodi za njegu kože nakon sunčanja, dugoročno njeguje kožu bez alkohola pa umanjuje štetno djelovanje jakog sunca.
 • Maslinovo ulje ne štiti od sunca za vrijeme sunčanja, ali ukoliko se nanese na kožu kada sunce nije jako pomaže u dobivanju prekrasne nijanse kože.
 • Ipak, treba imati na umu da razna prerađena maslinova ulja nemaju skoro nikakav afekt. Zato je važno koristiti prirodna ulja.
  Maska za lice:
 • pomiješajte maslinovo ulje, med i žumanjak. Nanesite na lice i ostavite da stoji 15 minuta, te isperite toplom vodom. Hranjive, prirodne tvari čine Vašu kožu mekšom i zdravijom. Lice je dio tijela koje je izloženo onečišćenjima, pa svaki put kada osjetite kako Vam koža postaje suha i oštećena, ovaj jednostavan recept brzo će joj povratiti ljepotu i zdravlje.
  Njega o izgledu i zdravlju u naše je vrijeme ispunjena raznim preparatima koji idu sve dalje od prirodnog i najzdravijeg. Maslinovo ulje jedna je od prirodnih namirnica koje se koriste od davnina i koje i dalje ostaju glavna stavka osobne njege i brige za tijelo.

Povratak na Blog